Wat is je punt?!

ByJosé Coenders

Wat is je punt?!

door: Sabine (gastblogger)

Communiceren is iets wat we allemaal doen en waar we ‘dus’ allemaal verstand van hebben. Des te opmerkelijker is het dat er vaak zoveel misgaat ( lees: Babylonische spraakverwarringen en miscommunicatie), met alle gevolgen van dien; verstoorde relaties, slechte werkresultaten, afhakende volgers, en ga zo maar door! Waar dat aan ligt? Communicatie is misschien toch wel een vak apart. Of op z’n minst een talent dat bij de één dieper verscholen ligt dan bij de ander…

Communiceren is bovendien meer dan het uitspreken van taal. Ook lichaamshouding, intonatie, woordgebruik, gezichtsuitdrukking, spraakvolume, (en zo kan ik nog wel even doorgaan), zijn belangrijke aspecten die meespelen in de gradatie van succesvol communiceren. Om een voorbeeld te noemen: hoe vaak voer je niet een Whatsapp gesprek waarbij je al na enkele berichten denkt…’dat is niet helemaal mijn punt’, omdat je merkt dat de ander je typsels toch anders leest dan jij voor ogen had? Meestal komt dat dan omdat de ander je woorden toch net even met een andere intonatie leest dan jij ze typte, met de klemtoon op een ander woordje, en met een tikkeltje minder humor dan jij voor ogen had. En voor je het weet heb je de poppen aan het dansen of resulteert je talige activiteit, die op zich heel optimistisch startte, in een domper omdat het gewenste effect uitblijft.

Simpel voorbeeldje uit mijn huiselijke praktijk: een appje naar één van mijn zonen met de boodschap: ‘Ga je nou es serieus verdiepen in je studie schat!’ blijkt regelmatig te worden uitgelegd als: ‘Ooit. Op een dag wanneer ik daar spontaan zin in heb.’ Heel verrassend in mijn optiek. Maar voor de lezende zoon in kwestie de enige juiste uitleg. Hij miste duidelijk de bijbehorende gezichtsuitdrukking van mijn kant en het volume waarmee ik het face to face had willen uitspreken. Mijn punt is: zelfs ik als communicatieprofessional sla de plank nog wel es mis. Wat maar wil zeggen dat niemand zich hoeft te schamen voor een incidenteel missertje. Stap 1 op weg naar succes is nog altijd ‘inzicht hebben in je verbeterpunten’. En dat wij communicatie-experts er zijn om u daarbij te helpen is dan mooi meegenomen toch?

About the Author

José Coenders administrator

Comments Are Closed!!!