Een communicatieve start!

ByJosé Coenders

Een communicatieve start!

‘Nu heb ik binnen drie minuten verwoord,  waar ik normaliter drie A4-tjes voor nodig heb om het uit te leggen. En dat in een voorbereidingstijd van een half uur! Fijn om te zien dat juist compacte boodschappen werken; het ‘dwingt’ me om te focussen om te zeggen waar het echt om gaat!’

Het is iedere keer weer een feest voor ons wanneer mensen  zelf constateren waar hun persoonlijke communicatiekracht ligt.  En het goede nieuws is: effectief communiceren is te leren, is onze ervaring. Maar dan is het wel van belang dat je weet wat je communicatiestijl is en hoe je  deze optimaal kunt benutten. Komt je boodschap over (hoe weet je dat eigenlijk?)?  Bereik je bij anderen wat je wil bereiken? Ben je je bewust van je communicatiegedrag en het effect ervan?

Vooral het onderdeel waarin we gedrag ‘spiegelen’, is een eye-opener. En dat is ook niet zo verwonderlijk. We hebben met z’n allen de neiging, om in te vullen hoe we over komen. Dat is een beeld dat in de loop der jaren is ontstaan, maar zien anderen jou ook zo?  Zelden wordt er gecheckt of datgene wat iemand wil vertellen, ook daadwerkelijk over komt.  Soms blijven visies, plannen en ambities, vaak onbedoeld, in het hoofd en denkt men deze gedeeld te hebben.  

Vergeet ook de non verbale communicatie niet. Als je houding uitstraalt dat je ergens absoluut niet in geïnteresseerd bent, kunnen woorden dit niet corrigeren. We zijn nu eenmaal visueel ingesteld; we reageren eerder op wat we zien dat wat we horen.  Dus: straal je ook in je houding uit wat bij je boodschap past?

Gun jezelf en je team een communicatieve start van 2018 en geeft je/jullie op voor de inspirerende tweedaagse training: ‘Vergroot je communicatiekracht!’.  

In ieder geval wens ik je een gezond, gelukkig en communicatief nieuw jaar toe!

About the Author

José Coenders administrator

Comments Are Closed!!!