Vergrootglas

ByJosé Coenders

Vergrootglas

Reputatiemanagement is momenteel een hot onderwerp in communicatieland. Door digitalisering en sociale media ligt elke organisatie immers onder een vergrootglas.  Klanten verwachten op de eerste plaats een goede dienstverlening  en  een ‘echt’ gesprek met de organisatie via het middel en het kanaal op het tijdstip dat het hen uitkomt. De samenleving verwacht integriteit, moreel en ethisch handelen en eigenlijk ook dat de organisatie meerwaarde oplevert. Stakeholders verwachten nauw betrokken te zijn bij de organisatie en mee te mogen denken en doen. Dat zijn nogal veel verwachtingen. Die zijn niet afzonderlijk te managen. Wat wel te managen is, is het gedrag van organisaties.
Het gedrag van de organisatie is echter niet maakbaar, maar moet voortkomen uit het DNA van de organisatie en in de organisatie doorleefd zijn. Het moet echt zijn. En hier schuilt de uitdaging in! Er zijn immers veel communicatoren in de organisatie en als de lijn niet voortkomt uit een gemeenschappelijke overtuiging zal het gedrag niet consistent zijn, en daarmee risicovol zijn voor een sterke reputatie. 

Moeilijk om een gedeelde overtuiging  uit te dragen en een goede reputatie op te bouwen? Nee hoor, alleen wel werk aan de winkel! Het is cruciaal voor iedere organisatie om voortdurend te monitoren wat de omgeving van jou als organisatie verwacht. Om vervolgens continu te investeren in aanpassingen en proactief handelen in aansluiting op deze verwachtingen. Het gaat dus om voortdurende verbetering van klantervaringen, stakeholderervaringen en het maatschappelijk verantwoord opereren van de organisatie. Verbetering van gedrag dus, op basis van de eigen overtuiging en verwachtingen van de omgeving. 

Een goede reputatie is goud waard, omdat het überhaupt de basis is om in contact te willen komen! En dat is toch nog steeds de reden van bestaan van iedere organisatie….

About the Author

José Coenders administrator

Comments Are Closed!!!